Ingrediënten

    

  • 200 g boekweitmeel

        
  • 200 ml biologische yoghurt of Griekse yoghurt

        
  • 2 eetlepels bakpoeder

        
  • 1 snee goede boter

        
  • 4 eetlepels ongezoete ahornsiroop (sap van de Canadese     esdoorn)

        
  • 4 Jonagold-appels

        
  • 3 eieren

        
  • 2 eetlepels kaneelpoeder

        
  • Bakpapier en een cakevorm

        
  • Rasp voor de appels

Bereiding

    

  1. Droge ingrediënten:
    Meng in een kom het boekweitmeel met het bakpoeder en het kaneelpoeder. Roer goed door en zet even opzij.

        
  2. Natte ingrediënten:
    Klop in een andere  kom de eieren los. Voeg de Ahornsiroop en yoghurt toe  en meng tot een glad geheel. smelt de goede boter en voeg toe !

        
  3. Samenvoegen:
    Voeg het natte mengsel toe aan de droge ingrediënten. Gebruik een spatel om alles voorzichtig  te mengen. Het deeg zal dik zijn, maar blijft toch luchtig als het klaar is.

        
  4. Appels toevoegen:
    Rasp twee grote appels (niet te fijn) en meng ze door het beslag.
    Schil de overige twee appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.

        
  5. Bakken:
    Bekleed een cakevorm met bruin bakpapier en giet het beslag erin. Leg de appelschijfjes als dakpannetjes bovenop en druk ze lichtjes in het deeg.
    Verwarm de oven voor op 200°C en bak de cake in het midden     van de oven( afstand zelfde van boven en beneden) gedurende ongeveer 1 uur.
    Controleer na 45 minuten met een prikker: als er niets meer aan kleeft, is de cake gaar.
    Worden de appelschijfjes te bruin, dek dan af met een  stukje aluminiumvrije folie.

Tip 

Heerlijk zacht, natuurlijk gezoet en helemaal glutenvrij – een perfecte traktatie bij de koffie of als gezond tussendoortje.

Smakelijk! 

Extra info:

Boekweitmeel

is gezond omdat het rijk is aan vezels, vitaminen (zoals B1 en B6) en mineralen (zoals magnesium). Het is glutenvrij, licht verteerbaar, heeft een lage glycemische index en kan bijdragen aan de gezondheid van hart en bloedvaten door het antioxidant rutine. Omdat het niet hetzelfde voedingsprofiel heeft als granen, is variatie met andere voedingsmiddelen wel belangrijk. 

Ahornsiroop 

is niet 'gezond' als zodanig, maar kan een iets gezondere keuze zijn dan gewone suiker vanwege de aanwezigheid van antioxidanten en mineralen zoals zink, mangaan, calcium en kalium.

Het is echter nog steeds een vorm van suiker met een hoog gehalte aan koolhydraten en calorieën, en moet daarom met mate worden geconsumeerd. De siroop heeft een lagere glycemische index dan gewone suiker, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel laat stijgen.

Kaneel 

is erg gezond vanwege de hoge concentratie antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen en positieve effecten op de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Het kan helpen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten, ontstekingen te verminderen en de stofwisseling te ondersteunen. Het is wel belangrijk om met mate te consumeren en voor Ceylonkaneel te kiezen, omdat Cassia-kaneel meer van het stofje coumarine bevat. 








Beste gebruikers, deze site slaat cookies op uw computer op.
Ze zijn bedoeld om uw webervaring te verbeteren en u tegelijkertijd meer gepersonaliseerde diensten te bieden. Cookies worden ook gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Als u meer informatie wilt over de cookies die we gebruiken, raadpleeg dan onze Privacybeleid. Door cookies te accepteren, stemt u in met het gebruik ervan. U kunt deze ook aanpassen. Als u weigert, wordt uw informatie niet gevolgd wanneer u deze site bezoekt. Er wordt slechts één cookie in uw browser gebruikt om uw voorkeur te onthouden om niet te worden gevolgd.
Cookie-instellingen