Ingredienten :
Voor 2 personen
- 1 grote tas Basmati Rijst
- Een halve Kg Okra in een Indische winkel of grootwarehuis
- 1 blokje Paneer 200 gr (Indische Kaas) verkrijgbaar bij Bio Planet
- 1 ui en 1 teen look of Assafoutida als vervanger
- 1 stukje Gember 5cm
- 1 verse tomaat
- 1 goed handvol jonge Erwtjes
- Biologische tomatenpassata
- 2 soeplepels gemalen kokospoeder
- Indische kruidenmix Natural temptation te koop bij Holland & Barrett
- Wat verse Koriander
- Afwerken met Oostindische kers blaadjes en bloemen en platte peterselie en bieslook met vinegrette
- Kruiden curcuma,zwarte peper en zeezout of Herbamare kruidenzout
Bereiding:
Neem je Paneer Snij deze in kleine blokjes niet te klein en voeg je look toe en bak in Karneboter of Ghee tot ze klein korstje hebben kruiden met zwarte peper en zout of Herbamare En bestrooi met de Indische Mix Neem dan een pot Stoof je ui samen met de gember en je kruiden met Ghee of Karneboter voeg dan je tomaat toe die je in blokjes snijd. Wanneer het goed gestoofd is voeg je wat groenteboullion toe(ik gebruik van Dr Vogel die groente pasta) En doe er dan je erwtjes in en je geraspte kokospoeder en laat wat sudderen en voeg dan je paneer toe en eventueel een beetje Passata van tomaten Laat nog even 5 min op een zacht vuurtje sudderen Werk af met wat verse koriander En de bloem en het blad van de Oostindische kers voor een pittige toets in vinagrette als garnering Bereiding van de Okra is een heel waardvolle groente Ze noemen dit ook Lady fingers Snijd topje en achterkant er af en snijd in iets dikkere schijfjes Stoof een ui samen met wat look en voeg je Indische Kruiden toe en nadien je Okra Laat met een deksel zo een 10 min op heel klein vuur staan. Niet te veel in roeren want de Okra bevat zo een geleiachtig sap ik schud gewoonlijk even met een deksel er op Dan kook je een halve pot water licht gezouten en als het kookt voeg je je rijst toe zet deksel op en je vuur wat lager Laat niet te gaar koken zodat hij niet kleeft
Extra info:
Wat bevat de Okra en wat is het eigenlijk een onrijp fruit dat aan een struik groeit en als groente word gegeten. Okra’s bevatten veel B-vitamines. Vergeleken met een gemiddelde groente zit er vijf keer zoveel foliumzuur (B11) in en bijna vier keer zoveel vitamine B2, B6 en niacine (B3). Foliumzuur is een van de weinige vitamines waarvan we niet altijd genoeg binnenkrijgen.
We hebben het nodig voor een goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen. De andere B-vitamines zijn onmisbaar voor de energievoorziening van het lichaam en de stofwisseling. Heel waardevol voor mensen die Diabetisch zijn.... Waar moet je op letten als je okra’s koopt? Verse okra’s zijn zacht en toch stevig, ze zijn makkelijk doormidden te breken en zien er fris uit, zonder bruine plekken. Paneer wat bevat dit: Is deze Indiase kaas daarmee al met al een gezonde keuze? Zo kun je het wel noemen! Het levert half zo weinig calorieën als ‘gewone’ kaas, en slechts een kwart van de hoeveelheid (verzadigd) vet. Bovendien ligt het zoutgehalte heel laag (0,1 gram per 100 gram). Dat is met name prettig omdat veel mensen ruim te veel zout eten.
Aan de andere kant levert paneer wél net zo veel eiwitten als andere kaassoorten. Het eiwitgehalte is zelfs vergelijkbaar met andere gezonde eiwitbronnen zoals kipfilet. Een prima keuze dus als je vegetarisch wilt koken, maar wel aan je dagelijkse hoeveelheid proteïne wilt komen.
Erwtjes zijn een krachtig superfood sinds de prehistorie. De kleine, groene, voedzame bolletjes met een langwerpig omhulsel behoren tot de eerste planten die gekweekt zijn in tuinen en landerijen. Erwtjes hebben een bijzonder grote geneeskracht. Het is een harmonieus voedsel en bevat vele nutriënten die kwantitatief gelijkwaardig over het erwtje verdeeld zijn.
In het bijzonder is het eten van erwten goed tegen het risico op het krijgen van diabetes. Ook mensen die reeds aan diabetes lijden, hebben er baat bij om de erwt op het menu te zetten.